top of page

Muziektherapie

Muziektherapie is een ervaringsgerichte vorm van therapie waarbij er middels een verscheidenheid aan vormen van muziek en muzikale interventies gewerkt kan worden aan verschillende doelstellingen. Doen en ervaren staan binnen de muziekruimte centraal. Muziektherapie kan zich richten op verschillende gebieden namelijk: cognitie, emotie, gedrag, sociale interactie of het lichaam. 

Binnen een muziektherapie sessie worden verschillende interventies ingezet. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Luisteren, zingen, bewegen, improviseren, aanleren van een instrument, componeren of het opnemen van jouw eigen muziek! 

 

Muziek en ritme hebben een direct effect op je hersenen, dat maakt muziek zo'n krachtig middel. Denk maar eens aan de muziek die je luistert wanneer je je somber voelt en wanneer je je heel blij voelt. Of bijvoorbeeld dat je onbewust met je voet mee tikt op een nummer op de achtergrond. 

Het kan zijn dat je wordt uitgedaagd nieuwe dingen te proberen en met nieuwe vaardigheden te oefenen, deze worden dan voor je vertaald naar situaties buiten de therapiesetting om, om deze vervolgens toe te kunnen passen in je dagelijks leven. 

Het kan ook zijn dat je wordt gestimuleerd om de vaardigheden die je al hebt in stand te houden. Zo zie je juist wat je al kan!​ Samen zoeken we naar de juiste manier voor jou. 

Neem vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek of een intake. Dit kun je doen door het contactformulier in te vullen of via de contactgegevens van iJZersterk. 

bottom of page